ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ex Libris και 3D Εκτύπωση: Από το χθες στο αύριο» ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ MAKER SPACE «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
23/05/2025Το πρωτοποριακό διήμερο με θέμα «Ex Libris και 3D Εκτύπωση», ένα αφιέρωμα στον μεγάλο δωρητή της βιβλιοθήκης Ευάγγελο Καλλιανιώτη, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Maker Space «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου» της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.
Η Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της μετά από 42 χρόνια, για να δείξει σε μικρούς και μεγάλους «κρυμμένα μυστικά» της συλλογής των βιβλίων του Ε. Καλλιανιώτη. Το διήμερο δράσεων, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκαν STEAM καινοτόμα εργαστήρια σε συνεργασία με τα σχολεία του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα»: το 1ο Γυμνάσιο Περιστερίου, το 3ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω, το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού και την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της βιβλιοθήκης «Οι μικροί Ταξιδευτές».
Τα Ex Libris των σπάνιων βιβλίων, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, μας ταξίδεψαν πολλά χρόνια πίσω, στις αρχές της τυπογραφίας, μας ενέπνευσαν για να σχεδιάσουμε τα Ex Libris του 21ου αιώνα και να τα κατασκευάσουμε αξιοποιώντας τον σύγχρονο εξοπλισμό του Maker Space της βιβλιοθήκης.
Το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, οι μικροί ταξιδευτές της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης σχεδίασαν τα δικά τους βιβλιόσημα και κατασκεύασαν τα αντίστοιχα χαρακτικά. Στη συνέχεια δημιούργησαν τα ηλεκτρονικά αρχεία και αφού τα μετέτρεψαν σε τρισδιάστατα σχέδια τα εκτύπωσαν στον 3D εκτυπωτή.
Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε με εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά, φίλους και συνεργάτες της βιβλιοθήκης για το αφιέρωμα με τίτλο: «Ευάγγελος Καλλιανιώτης σε πρώτο πλάνο».
Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η μουσική σύνθεση για πιάνο «Μια νέα αρχή» του Δημήτρη Μπουκουβάλα, μαθητή του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου δωρητή Ε. Καλλιανιώτη, συνδυάστηκε αρμονικά με τον χαιρετισμό της κ. Βιβής Φωτεινοπούλου, εγγονής του δωρητή:
«Αγαπητοί παρευρισκόμενοι, φίλοι, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα, μια μέρα αφιερωμένη στη μνήμη ενός ανθρώπου, που συνδύασε την αγάπη για τη γνώση με την ατέρμονη αφοσίωση στην πατρίδα του, τον παππού μου, Ευάγγελο Καλλιανιώτη.
Ο Ευάγγελος γεννήθηκε στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, μια γη γεμάτη ιστορία και πνεύμα. Το 1905, σε νεαρή ηλικία, αναζήτησε νέους ορίζοντες στις ΗΠΑ, φέρνοντας μαζί του όχι μόνο τα όνειρα μιας καλύτερης ζωής, αλλά και την αγάπη για τη μάθηση. Εκεί, αν και μακριά από το τόπο καταγωγής του, δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για να διατηρήσει ζωντανή τη σύνδεσή του με την Ελλάδα.
Μετά από 60 χρόνια, το 1965, επέστρεψε στη ρίζα του, φέρνοντας μαζί του ένα θησαυρό: 4.000 τόμους βιβλίων, πολλά από τα οποία σπάνια και ιστορικά. Αυτή η συλλογή δεν ήταν απλά μια συγκέντρωση σελίδων, ήταν μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, μια απόδειξη της πίστης του στην εκπαίδευση και στη δύναμη της γνώσης να μεταμορφώνει κοινωνίες.
Η δωρεά του στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας δεν ήταν απλώς ένα δώρο. Ήταν μια πράξη αγάπης και πίστης στο μέλλον. Ήξερε ότι τα βιβλία δεν ανήκουν σε έναν άνθρωπο, αλλά σε όλους όσους τολμούν να ονειρευτούν και να μάθουν. Μέσα από αυτή τη δράση, άφησε ένα μνημείο πιο διαρκές από πέτρα: Μια κληρονομιά γνώσης που θα εμπνέει γενιές.
Σήμερα, νιώθω βαθιά υπερηφάνεια όχι μόνο για το έργο του, αλλά για τον χαρακτήρα του. Ήταν άνθρωπος που, παρά τις δυσκολίες της μετανάστευσης, διατήρησε την ταυτότητά του και την ευγενή καρδιά του. Η επιστροφή του στην Ελλάδα και η δωρεά των βιβλίων αποτελούν μαρτυρίες της αγάπης του για τη γη που τον γέννησε.
Σε έναν κόσμο που συχνά ξεχνά, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας θυμίζει ότι η γνώση είναι φως. Και όπως έλεγε ο ίδιος: «Τα βιβλία είναι φύλακες της σοφίας, πρέπει να τα μοιραζόμαστε, για να ζήσει η αλήθεια.
Σας ευχαριστώ θερμά που τιμάτε τη μνήμη του. Ας συνεχίσουμε να διαφυλάττουμε την κληρονομιά του, μεταδίδοντας την αγάπη για τη μάθηση. Να είσαι πάντα αείμνηστος, παππού. Η Ανδρίτσαινα, η Αρκαδία, και η Ελλάδα σ? ευχαριστούν».
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η βράβευση των σχολείων και των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών στον πιλοτικό διαγωνισμό «Σχεδιάζω το Ex Libris του Ε. Καλλιανιώτη».
Στην αυλή της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δράση «Αφήνω το αποτύπωμά μου πάνω σε ένα βιβλίο?». Παλιά παιδικά βιβλία, παραπονεμένα, χρόνια τώρα, ξεχασμένα στα ράφια του χθες, ζωντάνεψαν με πινέλα και μελάνι χαρακτικής, μεταμορφώθηκαν σε καμβάδες ζωγραφικής και πήραν σάρκα και οστά, έγιναν μοναδικά έργα τέχνης-ενθύμια του σήμερα.
Στην είσοδο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας στήθηκε η έκθεση «Χιλιάδες ζωές? σε χιλιάδες λέξεις βιβλίων», με ελεύθερη πρόσβαση για τους επισκέπτες μέχρι τις 30 Αυγούστου 2025. Εκτίθενται αντίγραφα σπάνιων Ex Libris της συλλογής βιβλίων του Ε. Καλλιανιώτη και τα σχέδια των παιδιών των συμμετεχόντων σχολικών μονάδων.
Το διήμερο δράσεων συντόνισε η Δρ Σταματία Κοτρέτσου, Υπεύθυνη του Maker Space της Βιβλιοθήκης και συντονίστρια του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα», ενώ τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν από τους παρακάτω επιστημονικούς συνεργάτες της βιβλιοθήκης: κ. Χρήστο Αλεξανδρόπουλο, κ. Πολυτίμη Θεοδωρίδου, κ. Εύη Θεοφανίδου, κ. Ευανθία Κοντογούρη και κ. Μιχάλη Τερεζάκη.
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας ευχαριστεί θερμά την κ. Βιβή Φωτεινοπούλου, εγγονή του μεγάλου δωρητή Ε. Καλλιανιώτη για την αμέριστη συμπαράσταση κατά την υλοποίηση του προγράμματος, τους επιστημονικούς συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, τις διευθύντριες των συνεργαζόμενων σχολείων κ. Ευανθία Κοντογούρη, δ/ντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, κ. Ασπασία Τζαβάρα, δ/ντρια του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου, κ. Ειρήνη Χρονοπούλου, δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και την Καθηγήτρια Πληροφορικής του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου κ. Βασιλική Κούτσιου.
Τέλος, ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες αυτών.
Η Υπεύθυνη του Maker Space «Ντίνα Αιλιανού-Τσίγκου» της ΔΙΒΑ
Δρ Σταματία Κοτρέτσου